Vadhållning

Ny spellag, ny spelmarknad - från 1 januari 2019 gäller en ny spellag. Vissa delar konkurrensutsätts och fler aktörer kan söka licens. Läs mer om nya spelmarknaden, klicka här!


Vadhållning innebär att man satsar pengar på något som kommer att hända i framtiden, eller på något som redan har hänt men utan att man vet resultatet. Svenska Spel får anordna vadhållning på sportspel, ATG anordnar vadhållning på hästar i Sverige.

Sportspel

Det finns flera olika former av spel på sport. Man kan satsa på vilket lag som kommer att vinna en match, eller tippa vilka matcher som kommer att bli mest målrika. Fotboll är den vanligaste sporten, men det går att spela på i stort sett alla sporter.
Exempel på sportspel
Stryktipset och Måltipset

Oddsspel

Odds kan beskrivas som förhållandet mellan vinst och insats. Ett högre odds ger högre vinst, men sannolikheten att vinna är lägre. Odds räknas ut genom en matematisk formel.

Det finns två typer av odds. Den första kallas för brittiska eller traditionella odds, till exempel 4:1 (eller 4-mot-1). Det betyder att man får fyra kronor tillbaka per satsad krona plus insatsen. Den andra typen är decimalform. Oddset 2,2 betyder då att man vinner 2,2 gånger insatsen.

Odds ges antingen som fasta eller som löpande. Fasta odds innebär att spelbolaget i förväg gör en uppskattning av hur sannolikt ett visst resultat är. Löpande odds ändras beroende på hur många som spelar på ett visst alternativ.
Exempel på oddsspel
Oddset Lången, Oddset Powerplay

Vadhållning på hästar, läs mer under Spel på hästar, klicka här!