Vadhållning

I Sverige har AB Svenska Spel och AB Trav och Galopp (ATG) tillstånd att anordna vadhållning för allmänheten. Vi ansvarar för kontrollen av dessa bolags verksamhet.

Det finns även många utländska bolag som erbjuder spel till allmänheten. Dessa bolag har dock inte tillstånd att bedriva verksamhet i Sverige och står därför inte under vår kontroll. Du bör alltid kontrollera var det bolag du spelar hos har sitt tillstånd och var du kan vända dig med eventuella klagomål.

Vadhållning handlar ofta om sport

Vadhållning innebär att man satsar pengar på något som kommer att hända i framtiden, eller på något som redan har hänt men utan att man vet resultatet. Att satsa på en viss händelse kallas också för att ingå ett vad. Vad kan ingås för nöjes skull mellan två privatpersoner. Men det finns också kommersiella vadhållningsfirmor som lever på att låta kunder ingå vad mot dem (så kallade bookmakers).

Vadhållning är ofta kopplat till en sport, exempelvis trav eller fotboll. Där satsar spelarna på vilken häst eller vilket lag de tror kommer att vinna.